Nøttestek

Nøttestek

Når jeg sammenligner det å spise en tradisjonell stek med det å spise en nøttestek vil jeg si at en nøttestek er minst like mettende. Den eneste forskjellen er i stedet for å føle seg kjøttstappa hele kvelden er man bare jevnt god mett. Smaken er helt fantastisk og jeg tror faktisk at nøttestek kan overbevise selv en ihuga vegetarskeptiker om at det finnes gode alternativer til kjøtt. Det må oppleves rett og slett. I og med at dette er et ambisiøst prosjekt for de fleste håper jeg det var bra nok innsalg til at du gidder å prøve.

Servéres med kokte poteter, brokkoli og steinsoppsaus.

Lykke til!

Ingredienser

Til 4 voksne

  • 200 gram blandede nøtter; valnøtt, cashew og mandler
  • 25 gram tørket steinsopp
  • 100 gram røde linser
  • 1 gulrot
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 250 gram aubergine (ca en halv eller en liten)
  • 250 gram grønn squash (ca en halv eller en liten)
  • 100 gram aromasopp eller sjampinjong
  • Olje til steking
  • 1 spiseskje indisk rød karri
  • 5 tørkede aprikoser
  • 2 spiseskjeer kikertmel (eller hvetemel)
  • 5 rosenkål
  • 6 plater frossen butterdeig

Fremgangsmåte

Mål opp nøtter og legg de til bløt. Disse skal ligge i bløt i minst to timer. Gjør det samme med steinsoppen. Den trenger ikke å ligge i bløt så lenge, men det gjør heller ingen ting.

Skyll røde linser og kok opp. Når vannet koker la de koke i ca 10 minutter, eller til de er møre (smak!). Når de er ferdig kokt, sil av vannet og la det avkjøle seg i en stor bolle.

Hakk løk, gulrot, seleri, aubergine, squash, sopp og hvitløk. Varm en stekepanne på medium til varm plate. Ha olivenolje eller rapsolje i panna og stek karrien til den løsner litt. PS; hvis du ikke får tak i rød indisk karripaste, kan du bruke din egen kryddermiks med indiske krydder eller rett og slett bruke tørt karripulver (ca 1 ss). Tilsett løk, gulrot, seleri og sopp. Stek til det begynner å bli blankt. Hell over til en stor asjett for avkjøling.

Hvis du bruker frossen butterdeig, er dette et bra tidspunkt å ta den ut av fryseren… Sett nå også stekeovenen på 200 grader varmluft.

Tilsett mer olje i panna og stek aubergine og squash sammen med hvitløk til det er mørt (rundt 10 min). Hell løk, gulrot og seleriblandingen oppi den store bollen sammen med linsene og la squash og auberginen avkjøle seg på asjetten.

Ta de ytterste bladene av rosenkålen og skjær av den brune delen av stilken. Kok i to minutter og flytt rosenkålen over i iskaldt vann.

Hell vannet av nøttene. Bruk en kjøkkenmaskin som har roterende blad i bunnen eller en bra stavmikser til å kjøre nøttene til en jevn masse. Hakk aprikos fint. Alt skal nå blandes sammen i bollen. Bruk hendene og juster med kikertmel (mulig det må brukes mer enn 2 spiseskjeer). Deigen skal være sammenhengende nok til at den kan formes.

Kna butterdeigplatene til en klump. Mel en flate lett med hvetemel og dryss hvetemel lett på begge sidene av deigen. Dryss mel på en kjelve og rull ut et rektangel. Flytt over på en stekeplate med bakepapir. Fyll midten av rektangelet med blandingen og stapp rosenkålen i midten av blandingen. Brett deigen over blandingen slik at det ikke er noen hull, og prøv å få en jevnt tynn deig rundt blandingen. Snu deigen slik at «pensiden» kommer opp. Pensle eller gni litt rapsolje på toppen og la stå i midt i ovnen i 50 minutter på varmluft.

Men steika står i ovnen, skrell potet og sett denne til koking rundt 30 minutt før steika er ferdig. Gjør klar brokkoli til koking, lag saus og dekk på bordet. Nå er det klart for søndagsstek!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *